Etkinlik Kapsamı
Etkinlik kapsamında eğitim alanında farklı alanlarda doktora eğitimine devam eden öğrenciler seçilecek ve öncelikle mevcut akademik yazma beceri durumları ve bu alandaki ihtiyaçları belirlenecektir. Daha sonra nitelikli akademik dergilerin özellikleri tanıtılacak, akademik makale yazımında takip edilmesi gereken temel süreçler sunulacaktır. Verilecek eğitimde, makalelerde format, dil ve teknik özellikler bakımından bulunması gereken nitelikler gösterilecektir. Ardından konu belirleme, konunun özgün yönlerinin ortaya çıkarılması ve problemin sunumuna ilişkin bilgiler verilecektir. Giriş, teorik çerçeve, önceki çalışmalar, hipotez ve amaç bölümlerinin yazımı için nasıl okumalar yapılması gerektiği ve literatürün bu amaç doğrultusunda nasıl sentezleneceğine ilişkin detaylı bilgiler sunulacaktır. Yöntem ve bulgular bölümünde yer alması gereken ifadeler, tablo ve şekillerin kullanımı farklı dergilerdeki iyi örnekler çerçevesinde yapılacak etkinlikte yer alacaktır. Bulguların tartışılması için izlenmesi gereken yollar, tartışmalarda yer verilmesi gereken yorumlamalar ve çıkarımların nasıl yapıldığı örneklendirilecektir. Makalenin amacı çerçevesinde sonuçların yazımı, önerilerin sonuçlar çerçevesinde sunumu ile ilgili bilgilerin verilmesi de etkinlik kapsamında yer alacaktır. Ayrıca makalelerin farklı bölümlerinin yazım şekilleri, dergilerin bekledikleri metin özellikleri, alınacak dönüt türleri, editörle yazışmalar, makale red gerekçeleri gibi durumlarda yapılması gerekenler uygulamalı olarak sunulacaktır. Bununla birlikte dergilerin metin içi referans verme, referanslar bölümünün yazılmasına eğitim sürecinde yer verilecektir. Diğer yandan makale yazma ile ilgili referans düzenleme, literatür organize etme, dergi seçimi için gerekli araçların nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler etkinliğin bir bölümünü oluşturacaktır.
Etkinlikte katılımcılarının mevcut bir makalenin tüm bölümlerinin yazımını, dergi seçimi yapmaları, makaleyi dergiye yükleme, makale yayın sürecinin nasıl takip edileceğini deneyimlemeleri sağlanacaktır. Bu kapsamda Eğitim Bilimleri alanında Eğitim Bilimleri, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi, Özel Eğitim, Temel Eğitim (Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Eğitim), Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Yabancı Diller Eğitimi, Güzel Sanatlar Eğitimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ve eğitim ile ilgili diğer alanlarda akademik makaleler etkinliğin kapsamında ele alınacaktır.
Etkinliğe eğitim bilimlerinin farklı alanlarında çalışan doktora öğrencileri katılabilecektir. Katılımcıların bir makaleyi taslak olacak biçimde oluşturmaları beklenmektedir. Etkinlikte yapılan sunumlar kaydedilecek olup, Youtube platformundan paylaşılacak, bu şekilde katılamayan öğrencilerin de yararlanması sağlanacaktır. Bu platformun duyurusu için etkinlik web sitesi ve sosyal medya hesapları etkin biçimde kullanılacaktır.
Etkinlikte nitelikli akademik dergilerde yazma deneyimi yüksek akademisyenler eğitimci olarak yer alacak, katılımcıların bu akademisyenlerin deneyimlerinden yararlanabilecekleri yöntem ve teknikler uygulanacaktır.